torstai 26. lokakuuta 2017

Saapuminen ja viikko 1.

Hieman venyi tämä ensimmäisen varsinaisen kuulumispostauksen teko, mutta tässä tämä nyt vihdoin ja viimein on!

Lennot
Meidän piti itse järjestää lennot Suomesta Portugaliin, joten tietysti yritimme etsiä halvimman mahdollisen lennon. Halvin vaihtoehto oli sellainen, joka kiersi Riikan, Vilnan ja Lontoon kautta Portoon, Portugalin lentokentälle. Ajattelimme, ettei se niin paha voi olla, kun on kuitenkin toinen seurana ja pisin vaihto olisi heti yöllä = nukkumisaikaa kentällä. Vajaa kaksi viikkoa ennen lähtöä saapui sähköpostiin viesti, että viimeinen lentomme (Lontoo-Porto) on peruttu lentoyhtiön konkurssin takia. Iski kauhea paniikki, mistä saisimme nyt korvaavan lennon ja kuka sen maksaa ja miten. Siitä alkoi pitkä ja monimutkainen viestittely matkapaketin järjestäjän kanssa. Tarvittiin yli 6 puhelinsoittoa ja useita chat -keskusteluja kyseisen firman kanssa, kunnes juuri päivää ennen lentoa korvaava lento löydettiin ja täten meille tuli vielä Lontoon ja Porton välille Nantesissa vaihto.. eli yhteensä siis viisi lentoa. Lennot ja vaihdot itsessään sujuivat hyvin ongelmitta, ainoat miinukset olivat Latvian ja Liettuan likaiset yleisövessat ja Liettuan (6h vaihtoaika yöllä) kylmä odotussali. 


Saapuminen
Saavuttuamme Portoon meitä vastassa ollut kuski kertoi, että suurien metsäpalojen vuoksi joudumme ajamaan kotikaupunkiimme Bragaan normaalia pidempää reittiä. Lieskat olivat jo miltein tien pientareella kuskin ajaessa meitä vastaan lentokentälle. Autosta käsin näimme tulenlieskat vuorilla ja valtavat savupilvet, jotka peittivät koko ympäröivän ilman. Vihdoin päästyämme perille uuteen kotiimme, ilma oli verrattavissa savusaunaan, taivaalta "satoi" tuhkaa ja silmiä kirveli.
 Talomme on kaksi kerroksinen, ylä- ja alakerrassa omat huoneistot, joissa pari makkaria, olkkari, keittiö ja kylpyhuone. Keittiössä oli heti ensimmäisenä iltana pyykkipojan kokoinen tuhatjalkainen. Taloa kutsutaan "Tyttö taloksi" koska tänne ei päästetä poikia asumaan, omistajan huonojen kokemuksien vuoksi (esim.omistajan itsetekemistä koristeellisista puusängyistä oli vuoltu palasia pois). Seuraavan päivän suunnitelmista meille ei kerrottu, kuin että pitää olla 8:45 pihalla.

Ensimmäinen viikko
Maanantai
Heräsimme aamulla noin seitsemän aikoihin, ehtiäksemme varmasti ulos 8:45 mennessä. Ulkona meitä odotti auto ja kaksi braga mobin työntekijää. Kyytiin noustuamme toinen työntekijöistä kertoi, että suuntaamme kohti Bragan keskustaa pienelle kierrokselle toisen ryhmän kanssa. Toinen ryhmä koostui noin 20 Puolalaisesta nuoresta. Keskustassa näimme Bragan portin, useita kirkkoja ja kauniin aukion, joka oli täynnä kukkia.
 Ohjatun kierroksen jälkeen saimme vapaasti lähteä kiertelemään keskustaa, koska emme olleet syöneet kunnolla sitten Suomesta lähdön jälkeen, suuntasimme paikallisen kauppakeskuksen ruokakauppaan. Siellä tuli heti tutuksi Bragan yksi suosituimmista raaka-aineista ruuanlaitossa: suolattu ja kuivattu turska. Keskellä kauppaa pöydällä levällään ilman minkään näköisiä pakkauksia. Suoraan sanottuna koko kauppa lemusi kalojen takia aivan järkyttävän pahalle.
 Ostosten jälkeen kiertelimme vielä hetken keskustassa, jonka jälkeen meidät tultiin hakemaan ensimmäisille kielikurssitunneille. Saavuttuamme koulun pihalle, luoksemme asteli noin kolmekymppinen paikallinen mies, halasi meitä ja pussasi molemmille poskille. Tuntui oudolta, että täysin tuntematon ihminen tulee halaamaan, saati pussaamaan. Siihen tosin täällä saa kuulemma tottua, Suomen "vähintään metrin hajurako" tavan jälkeen saattaa mennä hetki, että omaksuu uuden kulttuurin ja sen erilaisuudet. Tunnilla kävimme läpi kielen perusasioita, aakkoset ja numerot.

Tuntien päätyttyä, saimme kyydin lähimpään isoon ruokakauppaan, jotta voimme ostaa kotiimme joitain perustarvikkeita ja syötävää, kielimuurin vuoksi oli vaikea löytää syötävää, joten turvauduin tuotteisiin, joita saa myös Suomesta. Ruoka täällä on halvempaa kuin Suomessa, paitsi gluteenittomat ovat saman hintaisia, jossei kalliimpiakin. Ostosten jälkeen tarkoituksenamme oli kävellä kotiin n.3km päähän, mutta jo ennen puolta väliä myrsky yllätti meidät ja menimme suojaan läheisen kahvilan ulkokatokseen. Suomen myrskyt eivät ole enää mitään verrattuna tähän! Yritimme tavoittaa braga mobin henkilöitä, mutta he eivät vastanneet, joten pyysimme kahvilan pitäjää soittamaan meille taksin. Oli ihana huomata, miten hän vahti kokoajan taksin tuloa, ettemme vahingossakaan menisi väärään autoon. Loppujen lopuksi pääsimme turvallisesti kotiin.
Maanantaina vuoret olivat yhä täynnä savua
Pahanhajuista turskaa
Ensimmäinen kaveri

Tiistai, keskiviikko ja torstai, meni hyvin pitkälti siihen, että aamuisin nukuimme pitkään ja päivisin opiskelimme 14:30-18:30 Portugalia. Meillä oli viikon aikana kolme eri opettajaa ja oli hauska huomata miten heillä oli eroja kielen lausumisessa. Torstai iltana saimme päähänpiston 19:45 (lähikauppa menee kiinni 20:00), että voisimme hakea kaupan halvinta viiniä (0,99e) ja maistella sitä. Valkoviini yllätti kyllä positiivisesti, ei lähellekkään niin pahaa kuin voisi olettaa! Täällä tosiaan myydään pienimmissäkin marketeissa viinejä ja jopa Bacardia, oikeastaan näiden osalta valikoima on laajempi, kuin mietojen kuten oluiden osalta.

Perjantaina menimme opettajiemme kanssa syömään ravintolaan. Annoksen löytäminen oli hankalaa, koska yksi meistä on kasvissyöjä ja kaksi syö vain gluteenitonta ruokaa. Lopulta päädyimme sieni omelettiin, joka tarjoiltiin porkkanoiden, papujen ja pinaatin kanssa. Oli muuten parasta pinaattia, jota olen koskaan syönyt! Ruokailun jälkeen menimme keskustan yhteen baariin, jossa joimme parit ja lähdimme kotiin. 

Herättyämme lauantaina menimme shoppailemaan Bragan yhteen suurimpaan ostoskeskukseen ja illemmalla lähdimme taas ulos. Menimme Bragan vieressä sijaitsevaan pikku kylään katsomaan Burleskia. Rakennus itsessään käsitti kolme eri kerrosta ja ulkonäöltään oli hieman normaalia "klubia" hienompi paikka. Esitykset oli sijoitettu niin, että ne esitettiin tanssilattian keskellä, tietyn kellonajan välein. Näin saatiin bilettävä kansa "rauhoitettua" katsomaan itse esitystä. Tanssijat olivat todella taitavia ja esitystä oli ilo katsella. Esityksien jälkeen yksi meistä lähti kotiin nukkumaan ja lähdimme kahdestaan lähemmäs Bragan keskustaa toiselle kubille jatkamaan juhlimista. Tämä klubi näytti todella "fiiniltä", mutta kellon ollessa jo todella paljon, paikka oli aivan täysi, kävelemään ei pystynyt niin ettei kokoajan osuisi johonkuhun. Muuten paikka oli ihan viihtyisä, mutta siellä oli sallittua tupakoida sisällä joten sisäilma oli todella tunkkainen ja illan jälkeen kaikki vaatteet haisivat tuhkakupilta. Täällä baarit menevät kiinni n.klo: 7. Paikassa, jossa nyt olimme, annettiin "valomerkki" siten, että viimeisimmillenoin kymmenelle juomaa hakeneella annettiin sellaiset synttärisoihdut laseihin mukaan ja he nostivat ne ylös ja muut valot sammutettiin siksi aikaa. Sunnuntaina kävimme pienellä kävelyllä, jossa kiinnitin huomiota siihen, ettei yhdessäkään lava-autossa ollut vakiolavaa paikallaan, vaan kaikissa lava oli korvattu puisella versiolla. Muuten vain lepäsimme loppu päivän.
Burleski paikka
Burleskia
Kaikissa lava-autoissa on puulava
Eiköhän tässä ollut suurin piirtein kaikki ensimmäisestä viikosta, yritän saada tehtyä postauksen tämän viikon kuulumisista jo tänä sunnuntaina, mutten lupaa mitään!


Adeus!
-J

sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Mikä, miksi, kuka ja minne?

Boa tarde kaikille ja tervetuloa seuraamaan minun matkaani Portugalissa!

Mikä ja miksi
Kuvahaun tulos haulle erasmus+
"Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, joka rahoittaa toimialoilla tehtävää eurooppalaista yhteistyötä. Ohjelman tavoitteena on koulutuksen ja nuorisotyön kehittäminen sekä nuorten koulutustason, taitojen ja työllisyysmahdollisuuksien parantaminen. Urheilun alalla kamppaillaan yhdessä mm. dopingin ja syrjinnän kaltaisia uhkatekijöitä vastaan.
Ohjelmassa ovat mukana EU-maat, Norja, Islanti, Liechtenstein, Turkki ja Makedonia. Osaan toiminnoista voi osallistua myös EU:n naapuruusmaita ja muita maita eri puolilta maailmaa.
Erasmus+ -ohjelma kattaa vuodet 2014-2020. Tänä aikana yli 4 miljoonaa nuorta, opiskelijaa ja aikuista voi kouluttautua, opiskella, harjoitella tai työskennellä vapaaehtoisena ulkomailla ohjelman tuella. Lisäksi yli 125 000 oppilaitosta ja organisaatiota voi tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa. Ohjelman budjetti on 14,7 miljardia euroa.
Erasmus+ yhdistää aiemmat EU-ohjelmat (mm. Elinikäisen oppimisen ohjelma, nuorisotoimintaohjelma Youth in Action) ja jatkaa niiden toimintaa. Ready for Life kuuluu Erasmus+ ammatillinen koulutus-osion alle. Suomessa Erasmus+ -ohjelmaa hallinnoi Opetushallitus. Ready for Life on Allianssin nuorisovaihdon Erasmus+ -ohjelman alahanke. 
 Kuvahaun tulos haulle allianssi nuorisovaihto
Allianssin nuorisovaihto on osa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssia, joka on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Allianssi on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 127 valtakunnallista nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöä.
Allianssin nuorisovaihto pyrkii voittoa tavoittelematta edistämään suomalaisnuorten globaalia ymmärrystä, kulttuurienvälistä oppimista ja kansainvälistä liikkuvuutta."
Lainasin tekstin suoraan nuorisovaihdon (nuorisovaihto.fi) sivuilta, koska siellä teksti oli itsessään jo niin tuju pakkaus informaatiota, etten nähnyt mitään syytä alkaa sitä lyhentelemään. Minä itse osallistun ohjelmaan nimeltä "Ready for life". Joka on suunnattu kaikille alle 35vuotiaille, vuoden sisään valmistuneille henkilöille ja sen on tarkoitus tukea kansainvälistä liikkuvuutta, henkilökohtaista kehittymistä ja tulevaisuuden työllistymistä.
Kuka
Olen 19vuotias nuori nainen Mikkelistä, valmistuin keväällä 2017 pintakäsittelijäksi Lappeenrannan ammattiopisto Samposta. Kesän ja syksyn työskentelin oman alan yrityksessä Mikkelissä ja nyt viikko sitten sunnuntaina 15.10. saavuin tänne Portugalin Bragaan. Harrastuksia minulla ei varsinaisesti ole, muuta kuin salilla käynti ja lenkkeily silloin tällöin, niin pyörällä, kävellen, kuin rullaluistimillakin. Olen hyvin eläinrakas ja elämänarvoihini kuuluu hyvät ja terveelliset elämäntavat sekä läheiset ja ystävät.
 
Minne
Tämän hakuajan hakumaavaihtoehtoina olivat Kreikka ja Portugai. Minä ja kaksi muuta vasta valmistunutta naista päätimme valita kohdemaaksemme Portugalin. Asumme pienessä omakotitalossa pohjoisessa Portugalissa, Bragan kaupungin laidalla. 
Kuvahaun tulos haulle Braga portugal map

Tämä oli tämmöinen pieni infopostaus siitä, mistä tässä blogissa on ylipäätään kyse. Yritän kirjoittaa vähintään kerran viikossa yhden postauksen. Menneen viikon tapahtumia kirjoittelen tänne huomisen tai ylihuomisen aikana, saa nähdä kuinka uuvuttavia työpäivät tulevat olemaan. Blogin ulkoasu saa näin alkuun olla tällainen persoonaton, muokkaan tätä oman näköiseksi heti, kun saan aikaiseksi opetella käyttämään tätä bloggeria kunnolla!

Adeus! 
- J